L’ AVANTGUARDISME

Posted: Mai 19, 2012 in Uncategorized

L’Avantguardisme va ser el producte de la societat que sorgiria a la fi de la Revolució Industrial que va tenir lloc a Europa a principis del segle XIX.  Hi ha molts aspectes que provocarien el desenvolupament (sobretot entre 1916 i 1925) del nou moviment com són: el conflicte bèl·lic de la Primera Guerra Mundial i les seves conseqüències , el crac del 1929 a EUA que afectaria tota Europa i finalment, el fet que la ideologia cultural burgesa basada en el Noucentisme entraria en crisi i hi hauria enfrontaments entre les classes burgeses i obreres que reflectirien el malestar general de la societat. El moviment va sorgir l’any 1909 quan l’escriptor italià Marinetti va publicar Manifest Futurista, i van acabar l’any 1940 amb la invasió nazi a França.

Per això, definim l’Avantguardisme com el moviment  que designa un conjunt de corrents estètics que palesen la crisi de les arts que va tenir lloc en el món occidental al començament del segle XX.

El moviment volia trencar amb el passat, és a dir, defensava el progrés tècnic i  el canvi de valors morals, i  va provocar una crisi de la creació artística. L’aparició del moviment va suposar una ruptura total amb els models artístics de l’època, però també amb tota la concepció de l’art que provenia del món clàssic grecollatí que era característic del Noucentisme. Els nous corrents com el cubisme, el futurisme, el dadaisme, el surrealisme o l’expressionisme afectarien a totes les formes de creació artística com la fotografia, la literatura, el cinema…

Al contrari que el Noucentisme, l’ Avantguardisme va propugnar un vitalisme basat en la destrucció de l’harmonia, la irracionalitat, el somni i l’admiració per l’evolució dels elements industrials, és a dir, es proposà una imaginació sense limits. Amb l’ utilització de colors vigorosos i ressaltants. L’ inconformisme social  i la recerca constant de noves formes d’expressió i d’assimilació guanyaria molta força durant l’ època.

A Catalunya, el moviment no guanyaria tanta força com la resta d’Europa.

L’art avantguardista

Degut a què van existir molts corrents artístics durant el moviment. He decidit escollir el surrealisme on pertanyen les obres d’un dels meus pintors i escultors favorits catalans, Salvador Dalí i Domènech.  Salvador Dalí va pintar moltes obres però jo m’he decidit per una obra en concret ja que representa tot el que va ser l’Avantguardisme de l’època. L’obra va ser anomenada “Construcción blanda con judías hervidas” (Premonición de la Guerra Civil).

El quadre va terminar-se sis mesos abans de la Guerra Civil Espanyola, però Dalí ja va intuir les atrocitats que provocaria aquesta. Dalí va utilitzar la irracionalitat, el somni… per plasmar el seu inconformisme amb la situació en que es trobava la societat espanyola i que desembocaria en una guerra.  Podem veure comparat amb el Noucentisme, un canvi d’estil  on el pintor busca noves maneres d’expressar-se amb colors molt vius i alegres.

L’obra representa un cos humà d’ on broten monstruosos braços i cames que s’ofeguen i es fan mal entre ells; en la part superior del quadre es situa la cara d’un home amb expressió de dolor i angúnia que representa la tensió que vivia la població de l’època. El cel sembla ser que s’està enfosquint i que les desgràcies començaran a aparèixer. Les mongetes són un element secundari però molt habitual en els quadres de Dalí i representen l’acte de canibalisme que ell associa amb la violència, la destrucció ja que les mongetes són llegums insípides i melancòliques.

Tot plegat representa el mal que s’estava fent la societat espanyola i les atrocitats i violència que es viuria durant la guerra. És una de les poques obres de Dalí on realitza una crítica.

La literatura avantguardista

Com ja hem dit, el moviment no solament va afectar a la pintura. De fet, van sorgir noves maneres d’expressar-se a través de les lletres, nous estils…

Amb el moviment van sorgir nous corrents que marcarien cadascú, un model literari a seguir.

Jo en aquest cas m’he fixat en el cubisme i en els seus tipus de poesia. La integració de diferents gèneres artístics va originar els generes literaris dels cal·ligrames (pintura + literatura) i el pictòric del collage (pintura + escultura + literatura). Aquests es caracteritzen pel fragmentarisme, on el poema se sol convertir en una successió d’emocions i per un temari actual, tant d’aspecte positiu com negatiu, és a dir, tot allò que afecti al poeta com ja veiem en la pintura (inconformisme social).

Aquests poemes visuals serien una novetat de l’època, que no serien per ser escoltats sinó per ser llegits i contemplats. Les imatges estan compostes per paraules o frases que ja poden estar desordenades o no, de mides de lletra diferent… En resum, que busquen la imaginació i no segueixen els models dels esquemes del Noucentisme sinó que s’innoven. Aquesta poesia trencaria       qualsevol estructura formal, rima, mètrica, estrofa…

He escollit dos exemples de poemes de l’ escriptor català, Joan Salvat-Papasseit, que es troben en la seva obra dita El poema de la rosa als llavis :

El primer poema visual se’n diu Jaculatòria i el segon se’n diu vaixell. Els dos són part de la representació de l’amor entre una noia aprenenta i el poeta mestre d’amor. En els poemes visuals, l’autor mostra un seguit d’aspectes com: deixar en llibertat totes les seves fantasies;  redueix la carn, al sexe;  l’amor es redueix a la seva significació més estricta i es mostra aquest entre entre materials vells i nous que inspira a la totalitat; l’existència d’ una barreja entre materials litúrgics i realistes…

L’autor expressa totes les seves emocions i al mateix temps, deixa anar tota la seva imaginació per mostrar-nos la seva passió per l’amor. Amb la creació d’aquestes poesies, l’ escriptor trenca amb el passat i canvia d’estil, ja que no s’assembla a cap model de poesia anterior. Al mateix temps, expressa un vitalisme que es veu reflectit per exemple, en l’acoloriment de les lletres amb tinta blava i vermella, ja que els poetes anteriors no pensaven en aquest aspecte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s